Smutek moderního muže

Jméno Michael Houellebecq hýbe francouzskou i evropskou literární scénou s každou další vydanou knihou a ani nejnovější Serotonin není výjimkou. A jak už název může napovídat, tento hormon štěstí bude hrát podstatnou roli. 



Houellebecqovo dílo rozhodně není pro každého. Povrchně sice upoutá provokativními tématy jako je šíření islámu nebo sexuální perverze, ale text samotný vyžaduje čtenářovu plnou pozornost a ochotu přemýšlet. Autorovo poselství skryté mezi řádky totiž může být důležitější, než co je řečeno a ukazuje na reálné problémy dnešní společnosti. A možná si dokonce uvědomíte, nakolik se týká vás samotných.

Hlavním hrdinou novinky Serotonin je šestačtyřicetiletý Florent-Claude Labroust, který je jednoduše nespokojen se svým životem. Práce státního zemědělského úředníka, ho sice zajišťuje, ale nedává mu smysl, jeho krásná japonská přítelkyně Yuzu ho odpuzuje a deprese ho dovedou až k experimentálnímu antidepresivu Captorix. A tak jednoho dne od svého stávajícího života prostě odejde a vydá se na vlastní honbu za štěstím. V rámci své cesty bilancuje svůj dosavadní život, veškeré milostné vztahy i pravděpodobný pocit lásky. Během toho se také (ne zcela náhodně) přimotá do protestů normandských zemědělců, aby se nakonec vrátil zpět do Paříže, stejně osamělý jako když z ní odcházel.

Serotonin nabízí hned několik důležitých témat, zjevných i skrytých mezi řádky. Sledujeme putování hlavního hrdiny z jeho nejniternější stránky skrze obsáhlé myšlenkové pochody a vzpomínání. A Florent-Claude rozhodně není sympatickým hrdinou, kterému byste chtěli fandit. Je egoistický, sobecký, zbabělý a v jeho pohledu je láska degradována pouze na sex, což autor demonstruje vášnivým zaujetím dámskými genitáliemi nebo explicitními popisy porna. Stejně důkladně jsou líčeny i kontroverznější oblasti sexu jako je sex se zvířaty nebo pedofilie. Neschopnost citu a existenciální nechuť hlavního hrdiny dlouhodobě nezachrání ani zmíněný Captorix, který vyvolává zvýšenou sekreci serotoninu, takzvaného hormonu štěstí. A tak místo spásy v náručí milující ženy doslova umírá na smutek.



Velkou část zaujímá také problematika francouzských zemědělců, ve které Houellebecq poukazuje na reálné problémy francouzkého zemědělství, které vedly k protestům i ve skutečnosti. Skrze Florent-Clauda popisuje vylidňování venkova, ničivé důsledky globalizace a dopad směrnic z Bruselu vedoucí k vlně protestů ze strany zemědělců. Ale ani snaha změnit zoufalou situaci nemůže zachránit někoho, kdo ztratil vůli žít. Podobně jako francouzské zemědělství, i hlavní hrdina je ničen důsledky globalizace. Vlivem široké škály možností a snadné dostupnosti exotiky (jako je jeho japonská přítelkyně) ztrácí schopnost spokojenosti a tak hledá nové možnosti, jen aby zjistil, že jeho apatie a smutek jsou definitivní.

V režii Michala Bureše se vyprávění chopil Otakar Brousek ml. Jelikož se jedná o léty zkušeného divadelního i filmového herce a dabéra s velmi příjemnou barvou hlasu, poslech jsem si opravu užila. Ta role mu sedla jako pr... zadek na hrnec. Veškeré myšlenky, útrapy i emoce hlavního hrdiny odráží tak snadno a přirozeně jako by byly jeho vlastní a nejednou mi v hlavě blikl obraz, jak se v tu chvíli pravděpodobně tvářil on sám. Nechybí samozřejmě ani autorská hudba zdánlivě veselá, ale se znepokojivým podtónem, přecházející k čistě melancholickým tónům doprovázející nálady hlavního hrdiny. Celek doplňuje obálka shodná s knižním vydáním, podobně jako hudba zdánlivě veselá a přesto znepokojivá.

Serotonin rozhodně není lehké čtení. Poslouchala jsem ho několikrát a ani tak jsem nezachytila vše podstatné. Ta kniha je doslova plná skrytých významů a je na každém, co si v ní najde a odnese. Pro mě byla nekonečně smutná a tíživá, ale zároveň až mrazivě reálná. Nejedná se pouze o beletrii, obraz nekonečného hledání štěstí a zjednodušení lásky na sex je totiž poplatný i v naší společnosti, stejně jako znudění přemírou možností. Přestože mi Serotonin dal spoustu námětů k přemýšlení, nejsem schopná ho zhodnotit více do hloubky. Popravdě nad ním nejsem schopná ani přemýšlet jako nad fikcí, jako spíše výpovědí současné společnosti a možná i jejím epitafem. Protože myšlenka, že na Západě už nikdy nikdo nebude šťastný mi vůbec nepřijde jako scifi.

Recenzní audioknihu poskytlo vydavatelství OneHotBook prostřednictvím portálu Audiolibrix. Děkuji!

Serotonin (Sérotonine)/ napsal Michael Houellebecq/ přeložil Alan Beguivin/ namluvil Otakar Brousek ml./ audiokniha/ vydalo nakladatelství OneHotBook v roce 2019/ 9 hodin a 1 minuta. 

Žádné komentáře:

Okomentovat