Dům jak z noční můry

Každá země má svá strašidelná místa, jenom musíte vědět, kam se dívat. Nebo vlastně nedívat. Protože by se vám nemuselo líbit, co ve výsledku uvidíte. 


Knihám ve slovenštině jsem se vážně dlouho vyhýbala, jelikož pro mě není pocitově tak srozumitelná, jak by možná měla být. A číst knihu v tak blízkém jazyce a přitom hledat něco ve slovníku bylo pod moji hrdost. Ale zároveň mi bylo jasné, že je jen otázka času, kdy na ně také dojde. A jelikož Karika je už u nás poměrně hojně překládaný, výběr padl na zbylou tvorbu Marka E. Pochy. Pamatujete na knihu ONI, které u nás loni vydalo nakladatelství Carcosa? Jo, od něj.

Na základě skutečnosti
Děj knihy Dom 490 se odehrává převážně v roce 2008, ale obsahuje i pár podstatných kapitol z hlubší minulosti či vzpomínky. Nejprve se seznamujeme s Martinem Lutziakem a jeho rodinou, kteří se z městského sídliště v Nitře stěhují do obce Kriváň. S manželkou Zuzanou jim to už nějakou dobu neklape a tak doufají, že na venkově začnou znovu. Co na tom, že v jejich novém domě zemřeli čtyři lidé... Jenže přestěhováním si nad sebou podepsali ortel. Na místo vytouženého čistého vzduchu atmosféra mezi párem houstne a v domě se navíc začnou dít divné věci. Objevují se nápisy na stěnách či koutkem oka zachytitelný stín postavy a Zuzanu neustále dusí neviditelný kouř. A kdo je to děvčátko ze sklepa o kterém mluví jejich dcery?

Dům číslo 490 v obci Kriváň skutečně existuje a skutečně kolují zvěsti o jeho strašidelnosti. Říkalo se například, že na základy domu byly použity náhrobní kameny z nedalekého hřbitova (který však vznikl až po stavbě domu), že se z domu ozývají divné zvuky či že v jeho okolí se zdržuje podezřelé množství krkavců. Autor hned na začátku uvede faktické a ověřitelné informace a je na čtenáři, jak se k nim postaví. Třeba, že za ty divné zvuky může veskrze mládež, která dům využívala pro své milostné radovánky. Ale co ten zbytek? Stačí chvíle a Google vám prozradí, že za celou tu hysterii o strašidelnosti může pravděpodobný vtip. O některých věcech zkrátka není dobré vtipkovat, ovšem i horory se potřebují někde inspirovat.

Inspirace odjinud
Podobně jako u svých dalších knih, ani zde se autor nijak netají zdroji své inspirace a i čtenář je velmi rychle odhalí. Hlavní dějové schéma je prakticky smíchané z Horor v Amityville, čemuž odpovídá i příjmení hlavního hrdiny, a Kingova Osvícení, ovšem v různých náznacích se jich tu ukrývá více. Vzhledem k tomu vás příběh ničím nepřekvapí, jelikož víte naprosto přesně co od děje čekat i jak to dopadne. Díky zdrojům inspirace je zde na autorovy poměry překvapivě málo krvavých scén, což se vyrovná při finálním zúčtování. Příběh rodiny Lutziaků končí s posledními dny října a každý hororový fanoušek ví, že Halloween si umí krev vyžádat.

Přes zasazení do "děsivých" kulis se nedá říct, že by Dom 490 sám hororem byl. Jedná se spíše o psychologický thriller doplněný o staré dobré duchařské prvky. Dům navíc situaci nezpůsobuje, jako spíše svým vlivem vyhrocuje. Neviditelný klín, zaražený do vztahu Martina a Zuzany, se postupně dostává hlouběji a hlouběji, až není cesty zpět. On je frustrovaný, že se mu nedaří dopsat další knihu, ona je vyčerpaná rolí matky a obojí se ničivě projevuje na jejich každodenních interakcích. Do děje se hojně promítají také myšlenkové pochody obou manželů či jejich vlastní démoni. Snadno vás pak napadne, zda měl dům skutečně takový vliv... A jejich dcery? Ty ve své dětské naivitě vidí vše trochu jinak a děvčátko ze sklepa pro ně představuje nejmenší nebezpečí.

Závěrem
Moje hrdost dostala pár ran, když jsem slovník skutečně několikrát otevřela a hledala co to sakra znamená, ale i tak jsem si Dom 490 poměrně užila. Pokud znáte tvorbu Marka E. Pochy, tak prostě víte, co od knihy čekat. Když přistoupíte na jeho hru s regulérně opsanými motivy přetvořenými pro slovenské poměry, dostanete nijak přelomovou, ale příjemnou a čtivou jednohubku na téma zkázy jednoho vztahu. Autorova silná stránka spočívá v široké slovní zásobě, kterou umí využít ve prospěch příběhu, takže ho zhltnete opravdu rychle. Krev vám v žilách sice z knihy neztuhne, ale funkci krátkého oddychového čtiva plní Dom 490 dobře. A proto jsem po něm také sáhla.

Knihu koupíte například zde

Dom 490
napsal: Mark E. Pocha
ilustrace na obálce: Martin Luciak
grafické zpracování obálky: Jana Kollárová
vazba: měkká
vydalo: Artis Omnis v roce 2018
počet stran: 224

Žádné komentáře:

Okomentovat