Liljova knihovna ožívá

Představte si, že byste si založili stránku o svém oblíbeném autorovi, jeho díle a životě. Ta stránka by rostla, získávala na popularitě a vy byste jí (i sobě) k výročí existence nadělovali dárky. Jako třeba vydání antologie. Že je vám to povědomé? Takhle nějak ve zkratce to bylo i s Lilja's library


Hans Åke-Lilja svoji stránku věnovanou životu a dílu Stephena Kinga založil v roce 1996 a postupně z ní stala nejobsáhlejší studnice informací pro jakéhokoliv mistrova fanouška. V roce 2010 dokonce vydal knižní verzi stránky pod názvem Lilja's library: The World of Stephen King. Jenže jak stránka dosahovala výročí existence, Lilja si přál je nějakým způsobem oslavit. 10 a 15 let spolu oslavili poněkud skromně - změnou designu webu a jeho zpřehledněním. K 20 letému výročí byl v plánu ambicióznější dárek, knižní antologie. 

Kniha dostala název Osvícení v temnotě a aby to nebylo o mistrovi bez mistra, nemohla zde chybět povídka od Kinga. Jakmile si Lilja tento cíl splnil, začal lákat na spolupráci další autory a podařilo se mu získat dalších 11 zvučných jmen světového hororu. A jednoho otce zakladatele. Sbírka dohromady čítá 12 povídek (jednu napsali dva autoři v tandemu), spolu s krátkým shrnutím tématu a okolnostmi sepsání. Některé kusy díky tomu získají větší smysl, u jiných pochopíte, nakolik jsou autorovou projekcí vlastní zkušenosti. Pokaždé jsou obsaženy i krátké medailonky autorů, což je u některých mně neznámých jmen skutečně přínosné. 

Kvalitativně antologie bohužel velmi kolísá, na jednu stranu obsahuje vážně výborné kusy, na druhou jsou tu povídky působící pouze jako vata pro objem. Žádná z obsažených povídek ale není vyložený průšvih, který byste nejraději šmahem škrtli. Spíše jsou to díla, které sice přečtete, ale za měsíc už nebudete tušit o čem vlastně byly. Je také důležité poznamenat, že se nejedná o antologii hororu. Ano, pár povídek pod horor spadá, ovšem jiné jsou míněny k zamyšlení, pobavení nebo jsou jen neskutečně smutné. V tohle ohledu může být obálka mírně zavádějící, ovšem jelikož se jedná o Marva, maskota knihovny, propojuje antologii mnohem více se stránkou než s jejím obsahem. 

Pokud se budeme držet obsahu a začneme Kingovým Modrým kompresorem, skočíme po hlavě do toho nezajímavého. Já vím, že tahle povídka není považována za dobrý příklad Kingovy práce, ale mně jednoduše nesedí jeho styl psaní. Baví mě námět (ač odkoukaný) a i propojení s Poeovým Zrádným srdcem, ale jinak pro mě Modrý kompresor nemá žádnou přidanou hodnotu nebo důvod přečíst si ho v budoucnosti znovu. Když trochu přeskočíme pořadí, Zrádné srdce (ano, Poe je ten obsažený klasik) je pro mě opakem Modrého kompresoru. Její téma je sice roky od vydání trochu omšelé, ale vy si jí stejně pokaždé rádi přečtete znovu.

V pořadí druhou povídkou v knize je Síť Jacka Ketchuma a P. D. Cake. Tahle mě naopak bavila moc. Děj sice není nijak rafinovaný, zato dobře zpracovaný a stále aktuální. Jak můžete vědět, že člověk, se kterým jste se nedávno na internetu seznámili je tím, za koho se vydává? Následující Román o holokaustu Stewarta O'Nana je jakýmsi komentářem k využívání zkušeností spisovatelů pro jejich prozaickou tvorbu. Je o pokrucování reality, vnímání společnosti a vlastních pocitech. Sice poskytuje materiál k hlubokému zamyšlení, výrazněji však nenadchne. Aeliana Beva Vincenta je jakýmsi křížencem pohádky, postapo světa a detektivky. Aeliana je stejně roztomilá jako děsivá, ale ani ona nemá moc co nabídnout a snadno zapomenete o čem byla.

Clive Barker patří k mým oblíbeným autorům a u Pidžin a Theresa jsem se vážně bavila. Tahle absurdita o svatém pedofilovi, oživlých zvířatech a Barkerovo oblíbených výkalech není pro každého, ale já neobvyklé ústřední dvojici fandila až do konce. Konec všeho Briana Keene je depresivní a tíživou zpovědí člověka, který ztratil všechno, ale přesto nemá odvahu sám ukončit svůj život. Podobně jako Hřbitovní tanec Richarda Chizmara o stalkerovi a jeho oběti patří k reálnějším povídkám antologie, ale tím i všedním a opět snadno zapomenutelným. Vábení plamenů Kevina Quinleyho je nejdelší povídkou sbírky, což je i jejím největším mínusem. Návštěva neobyklého strašidelného domu zní sice lákavě, ale autorova fóbie z můr jí až škodí. Jeho strach sice ze stránek přímo čiší, ale povídce by rozhodně pomohlo hodně škrtat a tím přidat na atmosféře.

U děsivých lunaparků ještě chvíli zůstaneme. Stone tráví každou dovolenou výpravami po lunaparcích. A to se mu jednou vymstí. Společník Ramseyho Campbella patří k tomu lepšímu v knize, výborně popisuje tíživý dopad tmy a úzkost vyvolanou strachem. Ale nebojte, nebudete na to sami! Mimochodem, co byste udělali pro svou matku? Pro jediného člověka, kterému na vás kdy skutečně záleželo? Brian James Freeman na to nabízí odpověď ve své Mateřská láska. Andrew by totiž pro svou matku udělal cokoliv. C-O-K-O-L-I-V. Finální Strážcův průvodce Johna Ajvide Lindquista je bezesporu to nejlepší nakonec. Mysleli jste si, že klasické D & D hry jsou jenom jako? Tak to jste ještě nehráli s Albertem Call of Cthulhu. Nebo nešikanovali toho nesprávného člověka. Lindquist výborně buduje atmosféru až k finálnímu zvratu a zároveň nechává dost prostoru čtenářově fantazii. Chrochtání blahem zaručeno.

Když měla kniha vyjít v českém překladu, více než samotný Stephen King mě zajímala ostatní jména antologie jako Clive Barker, Jack Ketchum nebo John Ajvide Lindquist. A nezklamali! Nabízí se však otázka: může si antologii na poctu Stephena Kinga vychutnat i někdo, kdo Kingovi neholduje? Za mě určitě může, Kingův dopad na hororovou scénu je sice ohromný, ale v antologii jsou i  velikáni, kteří šli vlastní cestou. Jako například právě ti tři výše zmínění. Přestože mě velká část sbírky moc nenadchla, mé celkové dojmy jsou spíše pozitivní. Osvícení v temnotě je jednohubka na jedno odpoledne, která sice není moc vyvážená, zato nebolí číst a obsahuje vážně skvělé kusy. A minimálně pro ně ji stojí zato otevřít.

Osvícení v temnotě (Shining in the Dark)
sestavil: Hans Åke-Lilja
obálku nakreslil: Vincent Chong
povídkou přispěli: Stephen King, Jack Ketchum, Patricia Diana Joy Anne Cacek, Stewart O'Nan, Bev Vincent, Clive Barker, Brian Keene, Richard Chizmar, Kevin Quingley, Ramsey Campbell, Edgar Allan Poe, Brian James Freeman, John Ajvide Lindquist
vazba: měkká
vydalo: nakladatelství Carcosa v roce 2018
počet stran: 253

Žádné komentáře:

Okomentovat