Zaklínač od Netflixu? Ne, raději knihu

Čím jsem starší, tím jsem skeptičtější ke všem očekávaným filmovým a seriálovým adaptacím. Ušetřím si tím spoustu zklamání a navíc mohu být mile překvapena výsledkem. Jenže někdy převáží zklamání nad skepticismem. A nejhorší zklamání patří k těm nejmilejším knihám.



K plánovanému Zaklínači (The Witcher) od Netflixu jsem byla od začátku hodně skeptická. Tahle knižní sága mě někdy v roce 2004 přivedla k dospělé fantasy, když mě u kamarádky ve vlaku zaujala obálka Krve elfů (ty původní vydání dodneška nekriticky miluju). Za těch víc jak 15 let jsem tu sérii četla tak 7x (kromě Paní jezera a Bouřkové sezóny) a jelikož jsem na ní prakticky dospěla, spousta postav patří mezi moje vzory. Od začátku mi tak bylo jasné, že tenhle seriál pro mě nebude a že řešením by bylo ho prostě ignorovat. Jenže já jsem vždycky byla až moc zvědavá.

Vzhledem očekávanosti seriálu jsem jen útrpně sledovala veškerá nová oznámení a modlila se, aby to bylo alespoň koukatelné. Předběžně zveřejněný herecký cast mě sice nijak neohromil, ale uklidňovala jsem se, že mohlo být hůře. A že pořád ti herci mohou překvapit a mně by sklaplo. No, nestalo se.

Ale abych nebyla jen uskuhraný škarohlíd, povíme si k The Witcher něco málo pozitivního:

     Líbí se mi, že spoustu prostoru dostali mladí a neznámí herci, kteří tím dostali šanci se prosadit.

     Oceňuji přípravu a nasazení Henry Cavilla.

     Toss A Coin To Your Witcher je neuvěřitelně chytlavá a už několik dní ji nemohu dostat z hlavy.

A to je vše. Teď ta horší část, ta bude delší.

Všechno špatně?
Hned z prvního dílu čpí okatá snaha vyrovnat se stylem vyprávění Game of Thrones. Tvůrci představí tři hlavní linky: první patří logicky Geraltovi, druhá Ciri a poslední Yennefer. Tohle by ještě tolik nevadilo, kdyby se každá neodehrávala v jiném čase a absolutně bez jakéhokoliv upozornění. Neznat knihy, tak se nechytám už od začátku, takhle jsem se ztrácela až tak u třetího dílu. Ale co mě na tomhle štve nejvíce, je trendovost. To teď všechny fantasy seriály budou napodobovat právě GoT, protože ta měla opravdu fantastický úspěch? Celou dobu jsem měla akorát pocit, že se dívám na její povrchní napodobeninu zasazenou do světa Zaklínače. Proč se nešlo více držet knih? První kniha série, Poslední přání, je sice povídková, ale všechny příběhy propojuje intermezzo kdy se Geralt léčí ve svatyni bohyně Melitelé a jednotlivé povídky jsou jeho vzpomínky. A hezky logicky postupně. Ne všechno najednou.

Děj seriálu se sice snaží držet povídek a rámcově se mu to i daří, jenže každý větší scénáristický zásah je znát. Kde scénáristi následují knihy, tam má ještě vše smysl, ale jak pustí uzdu vlastní představivosti, nastává chaos, povrchní dialogy i postavy a spousta logických nesmyslů. Třeba to splácání dohromady tří nesouvislých linek, taková Ciri tam vůbec nemusela být od začátku a nic by se nestalo, kdyby její příběh začínal až na konci série. Nebo klidně ještě později. Docela mě nadchlo množství prostoru, který dostala Yennefer, ale ona samotná už ne a její vývoj mě akorát neskutečně štval. Pro mě je v téhle trojici vítězem (a nejmenším zlem) Henry Cavill jako Geralt. Nadšená sice nejsem ani z něj, ale vážně si cením jeho nasazení. A v některých scénách působil vážně dobře. Nebude to třeba tím, že povídkové sbírky Poslední přání a Meč osudu jsou převážně o Geraltovi, jeho charakter je tudíž velmi dobře popsaný a nechává tak mnohem méně prostoru jakékoliv invenci?

Co v roce 2019 (potažmo 2020) vážně nemohu skousnout je spousta záběrů na efekt, které jsou ale naprostá blbost. Scénáristicky, logicky i všelijak jinak. Můj favorit hned z prvního dílu je propíchnout kyrys (zepředu i zezadu) mečem (tohle je v bitvě o Cintru hned několikrát). Ta samá bitva a druid Myšilov držící bránu do hradu kouzlem, dokud neúnavní lučištníci jeho obranu neprolomí. Milý čaroděj, podle svých slov vyčerpaný, na sobě nemá ani kapku potu nebo jinou známku námahy či vyčerpání. Ciri, která nechce opustit babičku, zaječí a tím prokáže, že zdědila matčinu moc. Jenže Pavetta jí dokázala projevit, protože nebyla panna... Umírající Calanthé s ránou na břiše, která se z lenošky zvedá přes břicho. Obyvatelé Blavikenu kamenující Geralta na prakticky kameny prostých ulicích. A jedna oblíbená mého korektora: když Geralt usekne protivníkovi hlavu mezi kamennými futry domu (prý z toho nespí dodnes). Šourkové zbroje Nilfgaardu a chabé digitální efekty už jsou jen pověstnou třešničkou na dortu. Bohužel jsme pořád jen u prvního dílu a zdaleka to není vše. Dvacet nebo třicet let zpátky bych jim to odpustila, ale dnes? Když i sám Netflix to umí lépe?

Ta samá kniha?
Co mě štve prakticky stejně jako napodobování GoT, jsou postavy. Tohle bylo velký špatný. Prakticky všichni (až snad na Geralta) mají změněný charakter a díky tomu The Witcher působí ještě více jako napodobenina než jako skutečně zaklínačský seriál. Z oznámeného castu mě předem zaujala jen Freya Allan jako Ciri a Millie Brady za Renfri, jenže ta byla ještě přeobsazena na Emmu Appleton. Ciri a Geralt mi vzhledem v seriálu víceméně seděli, zbytek si nebyl podobný vůbec, ani pocitově. A nepřijde mi jako dobrá vizitka, když spoustu postav prakticky nepoznáte.

Největší průšvih z hereckého obsazení je pro mě rozhodně Jodhi May jako Calanthé. Ne proto, že by třeba Jodhi byla tak špatná herečka, ale ta postava prostě nebyla Calanthé. Měla být krásnou, majestátní a respektovanou panovnicí a ne křízencem mezi knižní Meve (královnou Lyrie a Rivie) a obyčejným buranem. Navíc za celou tu dobu předvedla zhruba tři výrazy a prakticky ani jeden nebyl hodný té pověstné lvice z Cintry.

Neskáču nadšením ani z Anny Shaffer jako Triss, protože tu bych vůbec nepoznala. Triss se navíc podobně jako Ciri mohla objevit mnohem později. Podle knih má být velmi mladá i mezi čarodějkami, rozhodně mladší než Yennefer. Ale... nejenže Anna je starší než Anya Chalotra, představitelka Yennefer, ona tak i vypadá. Navíc všimli jste si, že seriálová Triss má tmavé, vlnité vlasy? A nebylo by lepší, kdyby Yennefer hrála ona? Mně by do téhle role sedla mnohem více.

Což mě přivádí k Yennefer, kterou ztvárnila právě Anya Chalotra. Tohle je pro mě osobně snad větší zklamání než Calanthé, Yenna pro mě byla vždycky ztvárněním femme fatale a Anya je na ní prostě moc mladá. Takže místo vyzrálé mrchy a vážně mocné čarodějky jsme dostali těsně post pubertální, frackovitě se chovající dítě. Na věku a vážnosti jí nepřidá ani sex, který namísto navození jakékoliv erotiky působí mnohem více jako levné porno. Navíc mezí ní a Cavillem je viditelný velký věkový rozdíl (13 let dělá hodně) a není mezi nimi ani špetka chemie. Ani vůbec maličká. A tu zoufalou touhu po dítěti jí nebudete věřit už vůbec.

Ve finále pro mě byla zklamáním i Ciri (Freya Allan). Nevadí mi, že ji udělali starší, ale proč se tedy chovala jako osmileté dítě, kterým byla když prvně potkala Geralta? Poměrně přestřelený byl i král Foltest (Shaun Dooley). To je Lauren a ostatní scénáristi nějak zatížená proti monarchii, že z každého musí udělat burana a arogantního pitomce? Paradoxně nejvíce mě z toho mišmaše bavil Marigold (Joey Batey). Sice vzhledově ani chováním knižní postavě neodpovídá, ale on do světa Netflixu zapadl. A za Toss A Coin To Your Witcher ho už trochu proklínám.

Opice zvědavá
Jak jsem říkala na začátku: vím, že si za to mohu sama a neměla jsem se na to dívat. Vím, vím, vím. A i když jsem od toho čekala opravdu málo, vážně jsem doufala že to bude dobré. Že tvůrci dokážou masovou popularitu GoT obrátit ve svůj prospěch a ukázat, že fantasy je rozmanitá, dospělá a temná a má stále co nabídnout. Doufala jsem, že mě ti herci přesvědčí a já budu nadšená. Ve výsledku je mi z toho jen hrozně smutno.

Vzhledem k obrovské popularitě třetího herního Zaklínače a tím očekávání seriálu měli tvůrci snadný start. Všichni na tohle byli zvědaví, na tohle se nešlo nepodívat. O to více mě mrzí výsledek, mockrát jsem u toho seriálu přemýšlela, jestli jsme s Lauren Hissrich četly tu samou sérii. Když pominu slovanské lazení světa (o které se sice seriál snaží, ale vážně nevěrohodně), je The Witcher skutečně jen povrchní kopií Game of Thrones a to je prostě špatně. Já vím, že není možné se zavděčit každému, ale to se máme spokojit s něčím a být rádi, že to někdo vůbec natočil? Ne, díky. Ale jsem poučena a raději zůstanu u knižního Zaklínače, protože vím, že ten mě i na poosmé bude bavit stejně.

The Witcher
Předloha: Andrzej Sapkowski
Tvůrce: Lauren Hissrich
Režie: Tomek Bagiński, Alik Sakharov, Alex Garcia Lopez, Charlotte Brändström, Marc Jobst
Produkce: Netflix
Rok: 2019
Série: první
Počet epizod: 8

15 komentářů:

  1. Doporučuji pisatelce ať si dá Pl seriál pak hodnotí tento, co vlastně ještě není dodělán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dost scestné, popravdě. Knihu budete taky hodnotit až pokud vyjde celá série? Nevidím důvod proč nehodnotit sérii, když vyšla celá. Kdyby se jednalo pouze o jeden díl, tak by to bylo k smíchu, ale celá série? Opravdu?
      Ano, může se to vyvinout k lepšímu, ale taky nemusí a to co vyšlo už je prostě jistá vizitka. A k tomu polskému seriálu... ano, asi je to v mnohém lepší, ale pořád je adaptace od Netflixu dle mého špatným seriálem.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Dík. A to ještě nezaznělo jak seriál zabil původně protirasistické a feministicky dobře laděné dílo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ne, ale doteď jsem nerozdýchala, co udělali z Yenn :)
      Děkuju!

      Vymazat
  3. Původní seriál od Poláků byl o mnoho lepší, držel se více knížek, než tahle nová adaptace od Netflixu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, ten teprve chci zkusit, pro srovnání. Stejně jako ten nový polský fan film Pół Wieku Poezji Później :)

      Vymazat
  4. Serial sa 100% paci predovsetkym ludom, ktori pred rokom este ani nevedeli, ze nejaky Zaklinac existuje :D to, ze je to viac-menej produkt na americku objednavku je zjavne, viac priestoru ako samotna hlavna postava dostava vedlajsia postava a jej feministicke snahy a tuzby, co uz naozaj nepekne zavana Amerikou. Cavill pre mna prkenny, na to, ze v inych serialoch sa prejavil omnoho lepsie to tuto len odflakol, to jeho neustale pozeranie ,,doblbla" asi malo evokovat zamyslene premyslanie, no bohužial. Dialogy celkovo dost ,,americke", nechapem, preco sa nemohli prebrat cele pasaze z knihy, tam, kde by to islo, to iste exteriery, to sa na nejaky slovansky stredoveky svet nepodoba ani nahodou, ked tam rezia da zabery nejakeho grand canonu :D celkovo ta 5-korunova vyprava, sceny so zlym osvetlim, zle natocene, niekedy mi to pripominalo sceny z atelieru na Barrandove, hrozne lacne, o efektoch ani nehovorim. A to sa v tom ,,tocilo" nieco cez 80 milionov dolarov...
    Ja osobne som do toho isla s min. ocakavanim, vedela som, ze Americania nemaju sancu nejak vierohodne uchopit slovanske dejiny, i ked len vymyslene, a stalo sa presne to, co som si myslela. Zaujalo par scen (treba spomenut hlavne vsetkymi chvalene bojove sceny, tam fakt bola vidiet nejaka dynamika, nejaka praca za tym, ved to je asi jedna z troch veci, co ma na seriali dokazala ako-tak zaujat), no na vacsinu som zabudla po dopozerani, nepoznat knihy, tak si nebudem pamatat asi ani 10% z toho, co sa dialo v seriali, o politickej a rasovej korektnosti sa radsej ani nebavim
    Uprimne nechapem tie 5* hodnotenia na imdb ci csfd, to potom ten divak musi vedome prehliadat to, co je tam zle. Nad dalsiou seriou budem asi velmi dlho rozmyslat, ci si ju vobec pustim :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, strašně mě mrzelo vidět výsledek, po tom kolik do toho narvali peněz a asi i úsilí. Jeden by i akceptoval, že je to americká verze, kdyby aspoň byla dobře napsaná... a to dle mého prostě není.
      Také jsem se hodně setkala s tím, že to baví lidi, co jinak Zaklínače neznají :D. Chtěla bych to pochopit, ale asi to nedám... :D nad další řadou se také budu hodně rozmýšlet, ale jak se znám, tak mě dost pravděpodobně moje zvědavost zase zlomí... :D

      Vymazat
  5. Divné já četl nejdřív knihy,pak bohužel viděl pl seriál,pak hrál hry.A přesto se me serial od Netflix líbí.Nemužete každého soudit podle sebe.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to slabý, potenciál byl k masterpiece (jako to dokázal CD Projekt), místo toho máme podprůměr. Ale přijde mi, žes ani nevypsala ty největší nedostatky, například jak vykuchali ty nejemocionálnější momenty v knihách (např. závěr Něco Víc), jak zkurvili Nilfgaard (náboženští fanatici, WTF?), naprosto zmrvený motivace postav atd atd..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, potenciál to mělo velký a tak chabý výsledek je prostě zklamání. Určitě by se dalo jít ještě více do hloubky a rozebrat to více, ale to by ten článek byl jednou tak dlouhý :D.

      Vymazat
    2. Aneta Zacharová? Nebo přímo pisatelka článku?Nebo že by to psala podle JBP?

      Vymazat
  7. S článkem souhlasím, za mě velké zklamání.

    OdpovědětVymazat