Papírová silueta

Univerzum Doctora Who už dávno není vázáno pouze na seriál. Nakladatelství BBC books s vydáváním knižních dobrodružství začalo v roce 1996 a od té doby vyšla už slušná řádka knížek. Po Závoji smutku a Dalecké generaci Jota nedávno vydala Siluetu. Závoj byl tragickou volbou, Dalecká generace byla lepší, ale nebylo to ono a Silueta? Podíváme se na ní blíž...



Britský spisovatel Justin Richards je ve whovianském světě už poměrně veteránem. Příběhy o Doktorovi v jeho různých inkarnacích publikuje již od 90. let. Pro BBC books pracuje dokonce jako kreativní konzultant. Na kontě má i několik vlastních sérií. Nakolik kvalitních lze těžko říct, český čtenář má k dispozici zatím jen Siluetu. Další jeho dílko, povídka, vyjde brzy v knize Doctor Who: 11 doktorů 11 příběhů. A myslím, že Silueta za přečtení stojí.

Jak všichni víme, cestovat s Doktorem vždycky zavání nějakým problémem. Ať se s ním vydáte kamkoliv, něco se prostě stane. Tentokrát Dvanáctý s Clarou zareagují na zvláštní výkyv energie ve viktoriánské éře a jdou to prozkoumat. Mezitím Madam Vastra řeší tajemné úmrtí v zamčeném pokoji a dokonce i Strax si zahraje na detektiva. Doktor s Clarou se samozřejmě přidají. Pátrání se přesouvá na Zimní trh a karneval kuriozit. Protože kde jinde taky se může něco dít, že?


Silueta je příjemné čtení na jedno odpoledne. Sotva jsem ji poprvé otevřela, už jsem byla na konci. Příběh je svižný, konzistentní a oproti předchozím dvěma knihám mu neškodí rozsah jednoho dílu seriálu. Ani bych se nezlobila, kdyby ho zfilmovali. Spojení viktoriánského Londýna a karnevalu kuriozit je okouzlující a Dvanáctý tam skvěle zapadl. Jen v některých chvílích působil natvrdleji než obvykle a stejně tak Clara byla občas lehkovážnější a pitomější. Jinak nemám výtku. Silueta patří do té kategorie knih, u kterých si pro jejich nenáročnost chcete odpočinout, ale stále jsou čtivé a pobaví vás.

Dle mého je to u nás zatím nejlepší Doctor Who kniha. Sice nepatří mezi knihy, které jsou skutečnými ozdobami knihovny, ale přesto potěší. A nějaké absolutní bomby se v budoucnu snad také dočkáme :).

Doctor Who: Silueta (Doctor Who: Silhouette) / Justin Richards / vydalo nakladatelství Jota v Brně v roce 2015 / přeložil Tomáš Oakland / 228 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat