Na skok do Vojslavic

Straší ve vašem domě? Máte problém s poltergeisty? Napadli vás upíři? Toužíte chytit zlatou rybku? Nevíte, jak pálit samohonku? Na všechny tyto problémy je řešením jediné jméno – Jakub Vandrovec. Exorcista amatér a samouk z polských Vojslavic, známý i za hranicemi. Jeho jméno je zárukou kvality a jeho spis založený na zkušenostech by leckdo vyvážil zlatem. A to ani nebývá moc střízlivý. Ani to nepotřebuje.


S Jakubem Vandrovcem nás polský spisovatel Andrzej Pilipiuk poprvé seznámil v knize Kroniky Jakuba VandrovceČaroděj Ivanov je druhá kniha o tomto pozoruhodném.... člověku. A stejně jako první kniha je složena z několika kratších povídek o Jakubovo eskapádách. Tentokrát tu ale najdeme i jeden delší kus, který dal knize jméno.

Opět se tak setkáváme nejen s Jakubem a jeho věrnými kumpány Semenem Korčaskem, Josefem Pačenkem, klisnou Marikou..., stejně jako s jeho neustálými protivníky okrskářem Birskim a Bardakovci. Birskiho nervy opět dostanou pořádně co zabrat a ani Bardakovci nezůstanou ušetřeni, Jakub totiž své účty vždycky srovná. Navíc se s Jakubem podíváme i do Varšavy za synem a rodinou (jeho taktika lovu na holuby je geniální) a dokonce i do pekla (ti pekelníci se nikdy nepoučí!).



U první knihy jsem si povzdechla, že postrádám něco delší, souvislejší příběh s komplexnější zápletkou. Ovšem Čaroděj Ivanov je důkazem, že Vandrovcovi sluší mnohem víc právě ty kratší, nenavazující povídky. Eponymní novela, tvořící většinu knihy, totiž zklamala a plné čáře. Přestože nepostrádá čtivost, děj je zbytečně roztažený a plný kratších epizod, ve kterých se hon na Ivanova trochu ztrácí. Navíc konec, ač typicky Vandrovecký, příliš banální. Čaroděj Ivanov si prostě zasloužil víc.

Naštěstí nechybí ani 4 kratší povídky. Hyena, předcházející Čaroději Ivanovovi, který na ní sem tam odkazuje a Zvíře, Flák a Kotel na konci knihy. V těch se Vandrovec předvedl opět ve své plné parádě a stojí to za to. Nechtěla bych být kýmkoliv, kdo bude stát proti němu. Ani holubem.


Přestože knihu vnímám celkově jako slabší díl série, stojí za to se po ní podívat. Už jen kvůli těm kratším povídkám. Protože málokdy způsobí jedinec v pekle tolik škody jako právě nás Jakub Vandrovec. A pořád je to zábava. 

Žádné komentáře:

Okomentovat