Pro tohle kvítí slunce nesvítí

Kristina Haidingerová je v domácím rybníčku dávno ustanovenou autorkou s poměrně úspěšnými a dobře hodnocenými knihami, naše cesty se však výrazněji protly teprve díky bizzaro novele V rozkvětu. No... mám zkrátka co napravovat!


Ačkoliv Kristinu jako autorku téměř zmapovanou nemám (jedinou výjimkou je povídka Synek z antologie České temno) rozhodně mám co dohánět (navíc když jednu z jejích knih doma mám i s věnováním, že..). Přestože její autorské ambice sahají dále do minulosti, její první samostatný román s názvem Ti nepohřbení vyšel v roce 2014. Jedná se o první díl trilogie o violetech, na který navázala o 5 let později knihou Děti Raumy a poslední díl s názvem Očistec je naplánovaný na příští rok. Mezitím ji v roce 2016 vyšel také erotický román Richardovy živé hračky, její povídky se umístily v několika antologiích a na několika z nich se podílela také jako editorka. Novela V rozkvětu je jejím dosud nejnovějším, ale zato řádně hladovým dítkem.

Kniha s podivným apetitem

Na tohle rande se Soňa vážně těší. Sice jí ho dohodila kolegyně Lucka, ale Martin (nebo Marty) je vážně kus. Spolu s Luckou a jejím partnerem Vladislavem (a.k.a. Vladanem) měli jít do klubu, kam je záhodno jít v páru. Společný večer se vyvíjel poměrně slibně, dokud nedošlo na vyhlášení tomboly. Soňa totiž vyhraje velmi zvláštní knihu plnou podivných obrázků. Martin jí osvětlí, že se jedná o stereogramy a dokonce i způsob, jakým se na ně má dívat. Soňa se pořádně zadívá... až najednou je uvnitř. Nejprve si myslí, že se jí to musí zdát, ale Zahrada do které se propadla jí ukáže opak. Velmi příjemný opak. Jenže Zahrada v sobě skrývá mnohem více než jen potěšení a Soňa získala to (ne)příjemné privilegium to zjistit.

V rozkvětu je vlastně taková bizzaro Alenka v říši divů pro dospělé. Soňa se skrze knihu propadne do naprosto odlišného, ale svým způsobem krásného světa, plného podivných tvorů a rostlin, kde s ní očividně úplně vše chce mít sex. Představte si, jak by bylo vám: najednou jste nazí ve světě, který by neměl existovat a chce vás znásilnit i kytka. No, i když znásilnit je trochu diskutabilní pojem... Jenže ne vždy se pro dívku jedná o vítaný zážitek. Poměrně brzy se jí však podaří získat něco jako průvodce a ochránce v jednom, který jí vysvětlí co Zahrada je a v jakém nebezpečí se ocitla. Mysl jejího tvůrce totiž pohlcuje temnota a tak se v ní postupně topí i jeho mistrovské dílo. Soňa je tak něco jako Tvůrcem vybraný mesiáš, který celý ten podivný svět může spasit. Ze své pozice zachránce má moc obyvatelům Zahrady dávat hlas i barvu dle své vlastní vůle, kvůli své nahotě a neznalosti tohoto světa se jim však nedokáže efektivně bránit. Musí se tak spolehnout na ochránce v podobě obří vážky, kterého pojmenovala Emanuel. A Emanuel jí skutečně chrání dle svého nejlepšího svědomí. Přeci jen je Soňa i jeho cestou ke spáse. Vždy jde však o výměnný obchod, něco jde dovnitř a něco zase ven...

Skryté nebezpečí

Svět zahrady je sice až fantaskně krásný, ale zároveň je trochu... na houbičkách. Přestože některé z jeho květin a zvířat jsou totožné jako s tím naším (a jiné jsou naopak velmi odlišné), temnota rozhodně není jediným nebezpečím, které zde na děvče číhá. Takže nektar z květin sice může chutnat jako božská mana a jezerní voda může mít zázračně hojivé účinky, ovšem je dobré mít za zády spojence, který vám je hlídá. Možná raději více než jednoho. A možná si Soňa nevybrala toho správného.

Jako čtenáři se ale nedozvíme, proč se zachránkyní měla stát právě ona. V určitou chvíli sice Tvůrce dostane trochu prostoru, na veškeré reflexe a opravy je však příliš pozdě. Víme tak pouze to, že doufal, že vybral tu pravou a i obyvatelé jím stvořeného světa na ni spoléhají. A přestože Soňa na pár místech dokonce uspěje, něco jako záchrana Zahrady ji zajímá pouze okrajově. Chce se pouze probudit z téhle noční můry a zjistit, proč se jí to stalo. Jenže probuzení z některých zlých snů je ještě horší než sen samotný...

Kapesní temnota

Novela V rozkvětu je čtvrtou knihou v edici Zrnka temnoty, skrze kterou nakladatelství Golden Dog samostatně představuje krátké, ale neméně působivé kousky českých i zahraničních autorů. Rozměry odpovídá ostatním knihám tohoto nakladatelství, takže si drží příjemný kapesní formát. A jak už jsme u Golden Dog zvyklí, kniha je také vizuálně naprosto fantasticky zpracovaná. Jejich dvorní grafik, Michal Březina, zkrátka ví, co dělá a dělá to velmi dobře. Uvnitř knihy také naleznete několik černobílých ilustrací z dílny Zdeňka Svobody, které nastiňují Sonina trápení i ukazují Tvůrcovu tvář.

Zbývá jen říct, že moje první pořádné setkání s Kristinou Haidingerovou dopadlo na jedničku. V rozkvětu je bizzaro jak vyšité, které obstojí i ve srovnání se zahraniční konkurencí. Pod vší tou absurditou je však všudypřítomna mrazivá temnota, která vám nedá spát a která přeci jen nakonec převáží. Jak už jsem zmiňovala dříve, vždy se jedná o výměnný obchod: něco jde dovnitř a něco ven... A teď mě prosím omluvte, jdu hledat, do které knihovny jsem umístila další z Kristininých knih.

Knihu k recenzi poskytlo nakladatelství Golden Dog. Děkuji!
V rozkvětu koupíte např. zde.

V rozkvětu
napsala: Kristina Haidingerová
obálka: Michal Březina
vnitřní ilustrace: Zdeněk Svoboda
vazba: měkká
edice: Zrnka temnoty
vydalo: nakladatelství Golden Dog v roce 2022
počet stran: 96.

Žádné komentáře:

Okomentovat