V arktické pasti

Příběhům podle skutečných událostí většinou moc nedám. Historie mě vždy bavila, ale beletrizace historických událostí už tolik ne... Jenže stačí k tomu přidat spojení mrazivý horor a já už pozorností stříhám ušima. Tomu se přeci nedá odolat! 


Jméno Dan Simmons mi rozhodně není novinkou, přesto se teprve Terror stal naším seznámením. Než se proslavil jako spisovatel, pracoval 18 let jako učitel na základních školách. Ovšem v roce 1982 mu vyšla první povídka s názvem Řeka Styx teče proti proudu, o 3 roky později následoval debutový román Píseň Kálí a od roku 1989 se stal spisovatelem na plný úvazek. V témže roce mu totiž vyšel dnes legendární sci-fi román Hyperion, který o rok později získal cenu Hugo a cenu Locus. Spolu se svými pokračováními tvoří Kantos Hyperionu, Simmonsovu nejslavnější sérii. Mezi další autorova díla patří například detektivní série s Joey Kurtzem, vesmírná verze Homérových eposů v duologii Íllion/Olymp nebo jak by mohla vypadat návštěva Sherlocka Holmese v Americe v knize Páté srdce. Kromě výše zmíněných získal také ocenění World Fantasy Award, cenu Brama Stokera nebo cenu Augusta Derletha.

Román Terror je sice založen na základě skutečné události, nechybí mu však fantastické prvky. Jedná se o příběh výpravy sira Johna Franklina, která se vydala hledat severozápadní cestu, přitom ale zmizela a nebyla nalezena. Sledujeme vývoj situace u dvou sesterských lodí Erebus a Terror, zamrzlých v arktických ledových pláních a jejich trpících posádek. Čím déle jsou uvězněni v ledu, tím se prohlubuje všeobecná deprese, rozvíjejí se nemoci a roste riziko vzpoury. To nejhorší nebezpečí ale přichází z ledu jako duch, téměř neviditelný a očividně nepřemožitelný... Terror není pouze o mrazivém pekle, kterým posádky obou lodí procházejí, je také plný vzpomínek, lekcí z (nejen) arktického zeměpisu a především vůle přežít. Autor se historické stránky tématu chopil vážně zodpovědně a kniha je skvělým propojením historie a fikce. Děj je hutný, atmosférický, ale také zdlouhavý a nesnadno stravitelný. Objem příběhu narůstá i počtem 11 vypravěčů, jejich vzpomínkami, vlastními problémy a nemocemi. Skrze tyto osobnější vhledy vám všichni nepozorovaně přirostou k srdci a vy jim do poslední chvíle nepřestanete fandit.

Terror je i v knižní podobě slušnou bichličkou, což se projevilo i v audioknižním zpracování. Nejen délkou téměř 36 hodin, ale také účastí 11 herců pod taktovkou režiséra Hynka Pekárka. A upřímně, klobouk dolů. Nejvíce prostoru v ději má kapitán Crozier a jeho post získal (překvapivě) Martin Stránský, jehož hlas je pro stárnoucího, cynického mořského vlka jako ušitý na míru. Stránský rozhodně není na poli audioknih nováčkem a stejně jako Crozier držel své muže naživu, on mě držel u poslechu. A co si budeme povídat, jakmile zařval, byla jsem v pozoru i já. Oproti tomu vedoucí výpravy sir John Franklin je sice zkušený, ale i tak poněkud měkký gentleman s hlasem Vladislava Beneše. Přestože jeho výkonu nelze nic vytknout, nedokázala jsem si ten hlas v hlavě propojit s představou obtloustlého postaršího muže, kterým sir John měl být. Možná proto, že určitě nevypadal jako Richard Geere nebo Pierce Brosnan.



Podobně mi místy nesedl David Novotný jako doktor Goodsir. Počáteční veselí a optimismus z výpravy mu vydrželo i dlouho na zamrzlých ledových pláních, kde už působilo nepatřičně (třeba případ karnevalu) a morbidně i na mě. Postupně se mu však podařilo do projevu vložit depresivní smíření s ledovou realitou a tím přispět k všeobecnému pocitu zmaru. Jan Vlasák pro mě díky Terroru ještě nějakou dobu bude nezdolným ledařským mistrem Blankym. Stejně jako Martin Stránský má i Jan Vlasák hlas hodný pravého mořského vlka a jeho ztvárnění udělalo z Blankyho jednu z nejzajímavějších postav knihy. O to víc se s ním bolelo loučit. Stejně jako s melancholickým stewardem Johnem Bridgensem v podání Jiřího Hromady. Ivan Lupták byl jako poručík John Irving  příjemným překvapením, vždy rozvážný a aristokratický, ale přece pořád trochu naivní. Za zmínku stojí také Petr Jeništa, který byl jako Cornelius Hickey tak nenápadně vemlouvavý, až se mi z něj ježily chlupy na těle nebo Miloslav König jako Thomas Jopson, jehož nářek mi rval srdce.

I přes svoji obsáhlost nebyla knižní předloha krácena, všech 11 herců se svých rolí zhostilo se ctí a výsledek je vysoce kvalitně zpracovaný. Jak už má OneHotBook ve zvyku, jednotlivé části jsou proloženy autorskou hudbou umocňující melancholický dopad děje. A ten hrdelní zpěv evokující domorodé obyvatele Arktidy mě vážně bavil. Stejně jako péče o správnou výslovnost eskymáckého jazyka. Nikoho asi nepřekvapí, že na motivy této knihy vznikl v loňském roce i úspěšný seriál, jehož motiv se probojoval i na obálku audioknihy. Navíc v soutěži Audiokniha roku 2018 získal Terror ocenění jako Absolutní vítěz a Nejlepší vícehlasou audioknihu a Martin Stránský se za Terror umístil na třetím místě jako Nejlepší interpret. Nutno říct, že ta ocenění jsou opravdu zasloužená.

Samotnou mě překvapilo jak moc byl pro mě Terror náročným poslechem. Deprese a bezvýchodnost situace na ledu z poslechu přímo čiší a bylo vcelku jedno, kam jsem tu audioknihu s sebou vzala, mrazivost neztratila ani poušti. Vyzkoušeno. Navíc čím déle výprava setrvávala uvězněna v Arktidě a atmosféra se prohlubovala, poslech byl emočně náročnější a já potřebovala pauzy na vstřebání, protože mi ta kniha vážně lámala srdce (myslím, že audiokniha Malazu by mě asi zabila). Teď se můžete ptát, proč byste si měli chtít poslechnout něco tak depresivního a proč tedy? Terror je skvěle zpracovaným a opravdu nezapomenutelným zážitkem s postavami, které jsou na jednu stranu silné a nezdolné, na tu druhou jen slabí lidé proti neúprosné přírodě. A hlavně... dokážete jistě říct, kde končí pravda a začíná fantazie? Pokud se tedy chystáte vypravit s ostatními námořníky na tuhle ztracenou arktickou výpravu, obrňte si nervy a připravte se na mráz v zádech. Zaběhne si totiž na vaší páteři maraton.

Recenzní audioknihu poskytlo vydavatelství OneHotBook prostřednictvím portálu Audiolibrix. Děkuji!

Terror (Terror)/ napsal Dan Simmons/ přeložil Pavel Medek/ namluvili: Martin Stránský, Vladislav Beneš, David Novotný, Jan Vlasák, Ivan Lupták, Petr Jeništa, Jiří Hromada, Miloslav König, Robert Mikluš, Lukáš Příkazký, Daniel Rous/ audiokniha/ vydalo OneHotBook v roce 2018/ 35 hodin 51 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat