Démoni na Slovensku

Jméno Mark E. Pocha tu už párkrát zaznělo a pokaždé se týkalo trochu jiného soudku. Nejprve šlo o brutální slasher ONI a podruhé o duchařinu Dom 490. A i potřetí se podíváme jinam. Jak může dopadnout, když se autor hororu pustí do fantasy románu?

Do vod fantastiky se sice autor pustil už hororem řízlou povídkou Lesy mají oči zastoupenou v antologii Ve stínu magie, celý fantasy román je ovšem trochu něco jiného. Ale... pokud jste čtenáři časopisu Pevnost, mohli jste v zářijovém čísle (2019) postřehnout autorovu povídku s názvem Lentilky a jiné světy. Zmiňuji ji ze dvou důvodů: mohli jste si z ní udělat obraz, jak zhruba vypadá fantasy podle Marka a jedná se o úryvek právě z románu Svet je plný démonov. Tou dobou ještě rukopis knihy ležel komusi v šuplíku a až na konci září autor oznámil její vydání. A i když jsem si knihu (i s věnování, děkuji!) přivezla už z listopadového Horrorconu, nebyla bych to já, kdybych jí nenechala pár měsíců dusit na seznamu knih k přečtení.

Slovenské Ú.P.V.O.
Pokud si myslíte, že naprosto vše má racionální a vědecké vysvětlení, tak se pletete. Minimálně na jedno procento bude vaše racionalita krátká. Duchové a démoni totiž skutečně existují a Rodina je tu od toho, abyste si mysleli opak. Slovenská pobočka má čtyři členy: upíra Hektora, astrálního stopaře Bartolomeje, bouchače Muncha a Dálii, dívku posedlou démonem Samaelem, a všichni dohromady se starají o váš klidný spánek. Potýkají se s různými případy: nešťastnými duchy zemřelých, reálnými nočními můrami nebo malými roztomilými démonky s červenou pletí. Jenže jednoho dne jejich práce nabere úplně jiný směr, někdo totiž unese Dálii. Někdo, kdo zná jejího spoluobyvatele a má s ním vlastní plány.

Děj je znatelně rozdělen na čtyři povídky, dvě mezihry a (prakticky) epilog, zaměřené vždy na jednu z hlavních (nebo jinak důležitých) postav. Už z anotace je jasné, že nepůjde o žádnou načančanou fantasy, ale temně lazený příběh v podobném duchu autorovy další tvorby. A přestože román obsahuje rekordně málo krve, některé scény jsou více hororové než fantastické. Celá kniha se nese v odlehčeném duchu, kdy i vážné scény jsou okořeněny vtipnou vložkou, a autor nenechá svým hrdinům chvíli oddychu. Hlavní klad románu ale spočívá v tradičně dobře zvládnuté psychologii postav, jejich vzájemných vztazích a barvitém jazyku plném všemožných referencí, ukazující autorovu širokou znalost popkultury.

Jak má E. Pocha ve zvyku, i Svet je plný démonov je z velké části poskládaný z jiných, slavných děl. Tentokrát se inspiroval převážně v Hellboyovi a kultovní filmové sérii Evil Dead, kniha ale obsahuje i odkazy na další díla (třeba Nosferatu nebo Krysař). Charakterem jednotlivých příběhů i rozdělením na povídky připomíná román právě případy Ú.P.V.O. z Hellboyova univerza, jenže poměrně věrným (i když obměněným) následováním inspiračních motivů je děj až příliš předvídatelný a ztrácí tak na atraktivitě. Teprve poslední povídka nabízí z mého pohledu skutečně zábavný a nápaditě zpracovaný děj, který ale pocitově skončí jako ticho těsně před bouří velkého finále.

Fantastické zklamání
Po autorových knihách sahám ráda, když mám chuť na nenáročné a přesto zábavné čtivo, ale Svet je plný démonov pro mě tímto způsobem nefungoval. Ano, kniha obsahuje zajímavé nápady (třeba jak by vypadal Evil Dead po výměně rolí nebo dlaky), ano, neustále se tam něco děje a ano, Munch hláškuje při každé příležitosti, ale... ne. Rozumím, že necelých dvě sta stránek je poměrně krátký rozsah, ale já prostě čekala něco více epicky kulervoucího, zatímco jsem dostala jen slabý černý čaj. Pokud ovšem máte rádi autorovu tvorbu a opravdu nenáročné fantasy oddechovky, tak vám třeba Svet je plný démonov sedne více než mně.

Knihu koupíte například zde.

Svet je plný démonov
napsal: Mark E. Pocha
foto na obálce: Smokey
grafické zpracování obálky: Martin Coco Luciak
vazba: měkká
vydalo: Hydra v roce 2019
počet stran: 184

Žádné komentáře:

Okomentovat