Po stopách ztraceného města

Po beletrii jako takové a krásné literatuře sahám málokdy. Mnohem méně, než bych sama byla ráda a tak když se ke mně dostala novinka Šikmý kostel, byla jsem nadšená. Přišla v pravý čas. 

Karin Lednická se narodila v Karviné a i když se během života několikrát stěhovala, vždy nakonec zůstala věrná rodnému regionu. Vystřídala několik různých profesí, než v devadesátých letech začala psát pro regionální periodika a věnovat se kulturnímu dění. Dva roky žila a studovala v Anglii, po návratu překládala beletrii a nakonec v roce 1997 založila nakladatelství Domino (a já si říkala, odkud její jméno znám!). Roky strávila důkladnými rešeršemi a rozhovory s pamětníky, což nakonec dalo vzniknout její prvotině s názvem Šikmý kostel. Jedná se o první díl zamýšlené trilogie a podtitul knihy románová kronika ztraceného města je více než výstižný. Nevěříte? Přesvědčte se o tom sami na autorčiných stránkách. 

Na základě reality
První díl série Šikmý kostel je zasazený na česko-polské pomezí do hornické oblasti Těšínska a dnes již neexistující osady Karviné. Na pozadí reálných historických událostí mapuje děj životy převážně rodin Matuzskových, Pospíšilových a zčásti také Žebrokových mezi lety 1894 až 1921. Očima Barbory, Ludwika, Julky a Barky postupně sledujeme veškeré jejich životní radosti i nekončící útrapy a zoufalou potřebu uživit rodinu. Přestože jde svým způsobem o vlastní uzavřený svět, realita a nepřízeň osudu na ně nikdy nezapomene. Vzhledem k charakteru regionu se budou muset vypořádat s nehodami na šachtách, ztrátou životní jistoty nebo s první světovou válkou se všemi jejími následky. A ani tak se nenechají zlomit.

Kniha je rozdělena na čtyři části podle jednotlivých vypravěčů a také na jednotlivé roky, představované kapitolami. Přestože se jedná o prvotinu, Šikmý kostel je výborně zpracovaný po všech stranách a přitom zůstává snadno přístupný čtenáři. Hlavním lákadlem románu je silné téma, které je pro široké spektrum populace (včetně mě) naprostou neznámou a nezáleží, zda se bavíme o hornících či o problémech pohraničí. Autorka velmi sugestivně popisuje těžký život hornických rodin i každodenní strach, který je provází. A vzhledem k hornické oblasti do knihy přirozeně prosáklo i pár slov z tamního nářečí a polštiny, čímž děj pevněji ukotvuje v česko-polském pohraničí a zdůrazňuje bilingvnost regionu.

Ačkoliv jsou mezi hlavními postavami i muži, je Šikmý kostel podávaný především z pohledu ženských hrdinek. Už první strany popisující solnou pouť do Wieliczky nastíní jejich nelehký úděl, který ale snáší s neobyčejnou houževnatostí. Veškeré postavy jsou vykreslené s velkým citem a laskavostí, všechna důležitá rozhodnutí a události, se kterými se musí potýkat jsou doplněny jejich vlastními nejniternějšími myšlenkami, takže je mnohem snazší se vžít do jejich situace a pochopit je. Přes veškerou tvrdost kraje a vracející se nepřízeň osudu v sobě totiž hrdinové knihy mají neuvěřitelné množství houževnatosti a lidskosti, která vás vezme za srdce a nepustí.  



O laskavost více
Asi si nedokážu představit pro roli vypravěče někoho lepšího než Vilmu Cibulkovou. Její velmi příjemná barva hlasu a spousta zkušeností byla pro Šikmý kostel skutečně perfektní volbou. Spolu s režisérkou Jitkou Škápíkovou vnesly do příběhu ještě více hřejivé laskavosti, díky které budete příběh s hrdiny prožívat intenzivněji. Herečka svým projevem konejší ve chvílích smutku a naopak o to více vyzdvihne všechno dobré, co se Barbořině rodině přihodí. A tak i přes pochmurný charakter děje mě Šikmý kostel i dlouho po doposlechnutí stále hřeje na duši.

Audiokniha je zpracována ve standardu vydavatelství OneHotBook, s obálkou shodnou s knihou a vlastní autorskou hudbou, podobně jako děj veselou za tónů flétny a akordeonu, které evokují lidovou hudbu, či naopak smutnou představenou klavírem nebo zvony. Mám ovšem drobnou výtku. Přijde mi škoda, že součástí audioknihy není také autorčin doslov. Touto promluvou ke čtenáři dává Šikmý kostel do širších souvislostí, mluví o jeho vzniku i o tom, které osobité prvky v knize jsou inspirované skutečnými lidmi. a říká, že by knihou ráda otevřela oči neznalým. Na mě to zafungovalo stoprocentně. 

Chytit za srdce
Je kniha Šikmý kostel skutečně tak výjimečná, jak je všemi prezentována? Je něčím, co byste si měli opravdu přečíst? Rozhodně stojí za pozornost. Nabízí literárně neotřelé historické téma, které vás svým podáním chytne za srdce a bude držet po celou dobu četby. Šikmý kostel je neuvěřitelně laskavé a citlivé vyprávění o lidech, kteří to sice neměli snadné, ale nikdy se nevzdali. Autorce se nedá upřít skutečně důkladná historická příprava a poutavý styl psaní, které ze čtení dělají kvalitní čtenářský zážitek, ale zároveň dokáže pořádně šťouchnout do svědomí, že o tomhle tématu chcete vědět více. A tím svůj účel Šikmý kostel plní více než uspokojivě.

Recenzní audioknihu poskytlo vydavatelství OneHotBook prostřednictvím portálu Audiolibrix. Děkuji!

Šikmý kostel
napsala: Karin Lednická
namluvila: Vilma Cibulková
režie: Jitka Škápíková
formát: audiokniha
vydalo: audiovydavatelství OneHotbook v roce 2020
délka: 16 hodin a 23 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat