Norman Bates má... tajemství

Motel u staré dálnice, sobota večer a dáma na cestě, co se rozhodla tam strávit noc. Neříká vám to něco? Tím totiž ve ztratce začíná slavný román Psycho z pera Roberta Blocha. Dodejte si tedy kuráž a pojďte se seznámit s Normanem Batesem. 


Psycho je prakticky notoricky známou legendou, o což se postaral režisér Alfred Hitchcock se svou geniální filmovou adaptací, která vyšla rok po vydání knihy. Adaptací, která je údajně lepší než její předloha a dle mého také mnohem slavnější. Natolik, že každý sice ví, kdo ten film natočil, ale že taky existuje něco jako literární předloha už tolik profláklé není... Nedávno však vydavatelství OneHotBook román oprášilo a dali mu audioknižní kabátek, takže je nejvyšší čas zjistit, nakolik je dnes Psycho schopné obstát proti filmu a zda mu to audio nebude slušet více.

Norman Bates je čtyřicátník a starý mládenec, žije se svou matkou a stále provozuje motel u staré dálnice, přestože už do něj skoro nikdo nezavítá. To mu ale tolik nevadí, má rád svůj klid, knihy a celoživotně známé prostředí. Jedné deštivé sobotní noci se ale u něj chce ubytovat mladá atraktivní žena Mary Crane a tím otřese jeho světem do základů. Vždyť Norman do té doby ani neseděl u stolu s jinou ženou než se svou matkou! A právě ona se rozhodne svého drahého syna uchránit před pohromou, kterou ta návštěvnice představuje. Za každou cenu.

Děj je podáván z pohledu několika postav střídajících se po kapitolách. Jelikož se hlavní dějová linie soustředí okolo Normana, má tudíž nejvíce prostoru. Zbytek příběh je vyprávěn z pohledu Mary, jejího snoubence Sama a její sestry Lily. Když Mary záhadně zmizí, ti dva se vydají po jejích stopách a postupně spolu odhalují strašlivé tajemství, které bylo důmyslně skrýváno více jak dvacet let a jehož odhalení osvětlí i události minulosti. A přestože Psycho poprvé vyšlo před 60 lety, dodnes v sobě skrývá překvapivou atmosféru a dokáže vás povodit za nos k nečekaným zvratům.

Bloch v Batesově podání otevírá různá psychologická témata a mistrně z nich skládá jeho pokřivenou osobnost. Postupným odkrýváním jednotlivých prvků buduje tísnivou atmosféru, ze které zamrazí i ostříleného čtenáře. Tak na pohled obyčejný člověk vám přeci neublíží... nebo snad ano? Navíc přestože se jedná o literární fikci, postava Normana Batese je inspirována skutečným sériovým vrahem Eden Geinem, který byl akorát na konci 50. let dopaden. A pokud se podíváte na jeho příběh, najdete paralely nejen s Normanem. 


Děj je sice podávám z pohledu různých postav, ovšem pro audioverzi byl vybrán pouze Kajetán Písarovič. Tento (pro mě) celkem neznámý herec má zkušenost s divadelními prkny i seriálovými rolemi, v audioknižním světě je stále poměrně nováčkem. Zde ho čekal nelehký úkol, ve svém hlase totiž musel ztvárnit nejenom všechny hlavní hrdiny, kteří byli vzájemně dost odlišní, ale také samotného Batese. A Písarovič to zvládl s grácií hodnou skutečného divadelníka. Hlasové polohy střídá stejně samozřejmě jako různé kostýmy, přitlačí na těch správných místech nebo naopak zvolní, jen aby se čtenář mohl konečně nadechnout. Protože nikdy nevíte, která minutá skrývá další překvapení.

Se stopáží necelých pěti hodin připravili Písarovič spolu s režisérem Michalem Burešem posluchačům skutečně nezapomenutelný zážitek, který si prostě budete chtít zopakovat. I několikrát, ozkoušeno. Samozřejmě ani zde nechybí tradiční autorská hudba lazená do tónů akustické kytary. Jemně a melancholicky doplňují děj, ale zároveň naznačují určitý neklid podporující atmosféru. To celé je zabaleno do poměrně minimalistické obálky představující Batesovo rodný dům doplněného výmluvným názvem knihy.

Na tuhle legendu jsem byla neskutečně zvědavá a zároveň jsem z ní měla obavy, vím, jak většinou tohle dopadá... ale Psycho u mě zabodovalo na plné čáře. Kajetán Písarovič má vážně podmanivý projev a perfektně jím v průběhu děje umocňuje atmosféru až k závěrečnému vyvrcholení. Těžko říct, zda by na mě Psycho působilo stejně, kdybych ho pouze četla, ale v tomhle případě je audiokniha naprosto jasným vítězem. Dokazuje totiž, že nezáleží na době původního vydání, ale na kvalitě dalšího zpracování. A v tomto ohledu je ta nahrávka skutečný majstrštyk.

Robert Bloch (1919 - 1994) byl americký spisovatel science fiction, fantasy, hororu a thrilleru a je řazen mezi autora tzv. zlatého věku sci-fi. Jeho prvním románem se stal v roce 1947 thriller Šátek, o deset let později získal za povídku Vlak do pekla cenu Hugo a román Psycho mu otevřel dveře scénáristy v Hollywoodu. Patřil do širokého dopisního okruhu H. P. Lovecrafta a románem Podivný věk se zařadil mezi pokračovatele jeho literárního odkazu. Publikoval v různých časopisech (mimo jiné i ve Weird Tales) a za svůj život napsal dohromady okolo 200 povídek, na 20 románů a mnoho filmových scénářů.

Recenzní audioknihu poskytlo vydavatelství OneHotBook prostřednictvím portálu Audiolibrix. Děkuji!

Psycho (Psycho)/ napsal Robert Bloch/ přeložil Lumír Mikulka/ namluvil Kajetán Písarovič/ audiokniha/ vydalo nakladatelství OneHotBook v roce 2019/ 4 hodiny a 53 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat