Mezi dvěma světy

Jsou knihy, kterým se přirozeně a zcela automaticky vyhýbám a dlouho zvažuji, jestli je chci číst. Jako bestsellery, které zbožnuje celý internet nebo knihy, které jsou předlohou pro úspěšný film či seriál. Ze všeho nejvíce se ale vyhýbám romantickým knihám. Tedy alespoň donedávna. 


Pokaždé, když se mě kamarádka snažila nalákat na Cizinku, tak jsem jí odbývala s tím, že to přeci není čtení pro mě. Myslím, že jsem si vedla statečně, odolávala jsem celé tři roky. Vzdorovala bych i nadále, kdyby na mě nenasadila těžší kalibr, který mi byl osudným. Čím mohla zlomit takového cynika jako jsem já, ptáte se? No, ve finále dost jednoduše a podle. OneHotBook totiž vydalo audioknihu. A díky ní jsem ztracená. 

Sledujeme příběh zdravotní sestry Claire Randallové, která se po druhé světové válce snaží opět sblížit se svým manželem Frankem. V rámci svých druhých líbánek se schovají na skotskou vysočinu, kde se Frank snaží pátrat po své rodině. A to se jim vymstí. Claire se totiž náhodou podaří cestovat do minulosti. Takže se ocitá v roce 1743 a v problémech. Hned na začátku potkává anglického dragouna, který je jejímu muži až nesnesitelně podobný... Ale jen na první pohled, na ten druhý se začíná projevovat zrůda, kterou Black Jack Randall je. Claire má ale štěstí v neštěstí, je zachráněna skupinou horalů a přijata za jejich nedobrovolného hosta. Postupně si zvyká na fakt, že se ocitla v 18. století, ale nepřestává plánovat útěk a návrat za Frankem. Jenže je tu urostlá, rudovlasá komplikace jménem Jamie a nečekaná dávka citů. Claire je nejen uvězněna v cizím světě minulosti, ale i v milostném dilematu. Co s tím? Snažit se za každou cenu utéct a vrátit se k manželovi do pohodlí 20. století nebo podlehnout zamilování a oželet horké koupele? Samozřejmě, že je jasné, co si Claire vybere, i když ty horké koupele byly velkým lákadlem. 

Cizinka je autorčinou prvotinou, která původně neměla vůbec spatřit světlo světa a také je to na příběhu znát. Přijde mi navíc, že audioverze veškeré nedostatky více zvýrazní a vy se budete marně vztekat co jste přeslechli. Nepřeslechli. Už na začátku jsem trochu tápala v posloupnosti děje, jelikož skáče mezi přítomností a vyprávěním vzpomínek Claire na můj vkus až moc chaoticky. A tenhle chaos v knize prakticky zůstává. Autorka také neuvádí spoustu informací, které dále používá jako samozřejmé (Jamie se nikdy nepředstaví jako MacTavish, ale Claire to jméno očividně zná a používá, atd.) nebo různě přesouvá postavy bez čtenářova vědomí (Claire sesedne z koně, aniž by na něj předtím vylezla, atd.). Přijde mi to škoda, jelikož se jedná o zbytečné chyby narušující jinak skvělý příběh. 



Celý děj je vyprávěn z pohledu Claire v první osobě a za její hlas pro audioverzi byla vybrána Jitka Ježková. Jitka je zkušenou herečkou, ale především dabérkou, která má na svém kontě nespočet filmů a jejím hlasem na nás z obrazovek mluví například Kate Winslet, Liv Tyler, Rachel McAdams a mnoho dalších. Upřímně, za mě to byla rozhodně skvělá volba. Vzhledem ke svým obsáhlým zkušenostem umí Jitka skvěle pracovat se svým hlasem a projevit skrze něj patřičné emoce, což je pro romantickou knihu jako Cizinka podstatné. Navíc je její hlas opravdu příjemný a sám k poslechu svádí. Samozřejmě, že i díky tomu jsem se už po pár minutách ponořila do příběhu natolik, že nešlo přestat poslouchat. Rozhodně ne na dlouho. 

Přestože je kniha poměrně obsáhlá, nebyla pro audioverzi krácena. Příběh je rozdělen na sedm částí, které jsou odděleny originální autorskou hudbou, měnící se v závislosti na kontextu od romantické po dramatickou. Pro jednotlivé kapitoly a jejich součásti jsou použity jednodušší zvukové efekty, takže nehrozí že se v průběhu poslechu nějak ztratíte. Co se týče gaelštiny v knize, k mojí radosti a úlevě (a myslím, že nejen mojí) je Jamieho oslovení pro Claire zachováno v původní formě. Navíc Sassenach zní vážně skvěle i v ženském podání. Celá audiokniha je zabalena do přebalu se seriálovými motivy, který skvěle vystihuje jak knihu, tak milostné dilema Claire. V OneHotBook jednoduše ví co dělají, umí to na úrovni a za to klobouk dolů.

Cizinka mě vlastně vyvedla z omylu nadvakrát. Jednak z toho, že mě nemohou bavit romantické příběhy a jednak z toho, že dlouhé audioknihy nejsou pro mě. Očividně jsem jen zatím nenarazila na tu pravou. Ten poslech mě bavil tak moc, až mě na konci vážně štvalo, že Vážku v jantaru musím reálně číst. Ano, mohla bych počkat, jestli bude audio-pokračování, ale jsem neskutečně zvědavá co bude s Claire a Jamiem dál a navíc jsem hned rozkoukala i seriál... Jenže bez hlasu Jitky Ježkové to prostě není ono. Nevěřila bych, že to kdy jako zapřísáhlý knihomol řeknu, ale audioknihy dávají čtení nový rozměr. A to mě moc baví.

Recenzní audioknihu poskytlo vydavatelství OneHotBook prostřednictvím portálu Audiolibrix. Děkuji!

Cizinka (Outlander)/ napsala Diana Gabaldon/ přeložila Marie Fulková/ namluvila Jitka Ježková/ audiokniha/ vydalo OneHotBook v roce 2018/ 24 hodin 39 minut.

2 komentáře:

  1. Audioknihu jsem zatím nikdy nezkoušela. Ale Cizinku jsem si velmi oblíbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda Cizinku, tak myslím, že by tě určitě bavila i ta audiokniha :). Já se do toho zažrala natolik, že jsem i celkem rychle předstihla kamarádku, která byla v poslechu napřed :D.

      Vymazat