Superpadoušský plášť

Čas od času jako správná zástupkyně něžného pohlaví podlehnu marnotratnosti a koupím si něco prostě jen tak. Protože chci. Protože můžu. A nevadí, že o tom prakticky nic nevím. Jako naposledy v případě Pláště


Jestli Plášť chci nebo nechci jsem rozvažovala asi týden. Řekla bych, že jsem zvažovala pro a proti, ale ani jsem si nepřečetla anotaci, takže moje pro a proti se omezilo na koupit/nekoupit, ušetřit/neušetřit, udělat si radost/neudělat si radost. Byl to krutý osobní boj, na jehož konci jsem dospěla k tomu, že když si ho nekoupím, budu naštvaná. A že Comics centrum má určitě nějaký zlovolný plán na soustavné ničení našich peněženek. Ne, že bych si stěžovala, svoje peníze jim dávám ráda.

Jak se můžete dozvědět prakticky všude, Plášť deluxe vznikl rozšířením původní poměrně krátké Hillovy práce, která u nás vyšla spolu s dalšími povídkami ve sbírce Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy. Po skončení vydávání skvělé série Zámek a klíč je to jakýmsi dezertem, proti ztrátě chuti. Komiksová adaptace tak obsahuje nejenom původní obsah, rozvedený do většího celku, ale i prequel nazvaný Plášť 1969 umístěný na začátek knihy a původní povídku na jejím konci. A nad tím vším samozřejmě bdělo Hillovo oko, čeho by se tedy člověk bál?

V první části, jak už napovídá název, se přesuneme do roku 1969 a války ve Vietnamu. Ve čtyřech kapitolách sledujeme příběh vojáka, kapitána Gordona Chase, který přežil nouzové přistání vrtulníku ve vietnamské džungli, zajetí i setkání s poněkud zvláštním čarodějem a černou magií. A jemu po tom vše zůstane touha se mstít. Strašně se mstít. Navíc pomstu mu usnadňuje zjištění, že dokáže létat. Vietnamci si ani neškrtnou. 


Každá kapitola začíná v Americe u jeho manželky a malých synů. Nejenže se tak seznámíme s hlavním protagonistou další části, Erikem, ale vytvoří zajímavý kontrast s vášnivostí kapitánovy pomsty. Prožitek z další četby možná někomu zkazí fakt, že už zde je vysvětlen původ té náhlé schopnosti létat a že by prequelu slušelo až místo za Pláštěm. Za mě ani ne. Tajemnost artefaktu se sice vytrácí, ale i přesto obě části pohromadě skvěle fungují, tak jak jsou zde představeny. 

Druhá část, samotný Plášť, v pěti kapitolách vypráví o tom, co se stane, když se magické artefakty dostanou do špatných rukou. Eriku Chasovi matka přišije na superhrdinský plášť otcovu nášivku, jedinou věc, co jim po něm poslali. Jenže Erik se dost ošklivě zraní a tak mu ho matka zabaví. Když ho po letech znovu najde a zjistí, že díky němu dokáže létat, začne toho využívat v tom nepěkném slova smyslu a vyřizuje po svém každou křivdu, kterou mu kdy kdo udělal. Od přítelkyně, přes policejní detektivy po celou rodinu. 


Proč? Erik, dítě zlomené úrazem a ztrátou pláště, dospěl ve stejně zlomeného muže hýčkajícího si dokola svoji bolest. Stal se z něj typický budižkničema se špatně placenou prací, žádnými ambicemi, pijící litry piva a odkopnutý partnerkou. Plášť mu dal možnost vybít si všechnu za roky nashromážděnou frustraci. Komiks Erikovo řádění posunul dále než povídka, která nechává větší prostor čtenářovo imaginaci, a uzavírá děj mnohem konkrétněji. Spolu perfektním stylem kresby vytváří velmi podmanivý a mrazivý celek, který utkví v paměti.

Vzhledem k tomu, že kniha obsahuje i původní povídku, rejpalové jako já mají pré a mohou donekonečna srovnávat. Navíc je povídka doplněna o scénáristovy poznámky pro fungování komiksu nebo jen jako komentář k ději. Některé i celkem pobaví. Nechybí samozřejmě ani galerie obálek. Jedna je dokonce z dílny starého známého Gabriela Rodrigueze (však říkám, že Plášť je jako dezert!). A v jedné se mihne i nečekaný zelený host.

Sečteno, podtrženo, marnivost není občas tak špatná věc. Minimálně v případě Pláště se celkem osvědčila a já vrněla spokojeností. Hororu ve vlastní knihovně není nikdy dost. A navíc - Joe Hill. Na to není třeba říkat víc.

Plášť edice deluxe (The Cape)/ originál napsal Joe Hill/ scénář komiksu vytvořil Jason Ciaramella/ nakreslili Nelson Daniel, Zach Howard/ vydalo nakladatelství Comics centrum/ vázaná/ přeložili Pavel Res a Zuzana Urbánková (povídka)/ 288 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat